نگهدارنده های شیمیایی و خطرات ناشی از مصرف مواد غذایی حاوی آن ها

● زمان تقریبی لازم برای مطالعه: " 5 دقیقه "

در این مقاله به بررسی مشکلات به وجود آمده توسط نگهدارنده ها می پردازیم. هدف این نوشته شناسایی عوارض و پیامدهایی است که با مصرف مواد خوراکی و نوشیدنی های حاوی نگهدارنده های شیمیایی، گریبانگیر ما شده و سلامتی مان را مورد تهدید قرار می دهد. مضرات نگهدارنده های شیمیایی بسیار بیشتر از کارکردها و منافع آن هاست. پس لطفا مراقب سلامتی خود باشید.

نگهدارنده های شیمیایی و مضرات آن ها
نگهدارنده های شیمیایی و مضرات آن‌ها

پیشرفت جوامع بشری و تاثیرات آن

حرکت شتابان جوامع انسانی به سمت صنعتی شدن، تغییرات مختلفی در همه ی ابعاد و جنبه های زندگی آن ها به وجود آورده است. یکی از جنبه های مهم زندگی اجتماعی که باید به دقت و با وسواس مورد توجه قرار گیرد سلامتی، بهداشت و تغذیه ی جامعه و فرد است. متاسفانه این مهم در موارد بسیار زیادی، مورد بی توجهی و سهل انگاری قرار گرفته و سلامت افراد را تهدید می کند. انسانی که قرار است در جامعه نقشی حیاتی و پر رنگ ایفا نماید، باید از هر نظر شخصیتی قوی و سالم داشته باشد.

با کمی بررسی در خواهیم یافت که فاکتور اصلی موثر بر سلامتی بدن انسان، چه جسمی و چه روحی، تغذیه سالم است. در واقع سلامت و کیفیت غذاها بر تمام جنبه های دیگر وجود انسان تاثیر گذار می باشد. تصدیق کلام همان مثل معروفیست که میگوید عقل سالم در بدن سالم است. در روایات و احادیث بسیار زیادی نیز تغذیه ی پاک و حلال، مورد تاکید قرار گرفته است که نشان از اهمیت این موضوع دارد.

افزایش ماندگاری غذاها با استفاده از نگهدارنده ها

با توجه به مواردی که به آن ها اشاره کردیم، باید به سلامت جسم از طریق تغذیه ی سالم و پاک توجه کافی داشته باشیم. همچنین از مضرات مواد غذایی که مورد استفاده قرار می دهیم، آگاهی نسبی به دست آوریم. اینگونه می توانیم سلامت جسم خود را تضمین نموده و دیگر ابعاد وجودمان را نیز از خطر دور کنیم. در این راستا غذایی که مصرف می کنیم، باید سالم و بهداشتی تهیه شود و در شرایط سالم و بهداشتی نگهداری و حفظ گردد.

انسان ها از زمان های گذشته تا کنون برای افزایش ماندگاری و حفظ کیفیت غذاهای خود، از یک سری ترکیبات استفاده می کنند. ترکیباتی که باعث می شود مواد خوراکی در مدت کوتاه دچار تغییر رنگ، طعم، بو و در کل دچار فساد نگردند. البته می دانیم که تمام این تغییرات در اثر رشد و تکثیر میکرو ارگانیزم ها در غذاهاست. پس با افزودن نگهدارنده ها و یا قرار دادن مواد غذایی تحت شرایط دمایی خاص، مانع رشد میکروب ها می شویم.

ترکیبات و شرایط سنتی و طبیعی

در گذشته برای افزایش ماندگاری مواد غذایی از نگهدارنده های طبیعی استفاده می کردند. در حقیقت روش های سنتی با بکارگیری ترکیبات و شرایط کاملا طبیعی انجام می گرفت. برای مثال نمک سود کردن، دودی کردن، انجماد و جوشاندن از روش هایی بود که مردم پس از تهیه ی مواد غذایی فاسد شدنی، به صورت خانگی مورد استفاده قرار می دادند.

پاستوریزه کردن شیر و فراورده های آن هم از روش های نسبتا جدید به شمار می رفت. این فرایند با استفاده از دمای بالا و طی مراحلی صورت می گرفت. امروزه این روش به صورت ترکیبی و همزمان با افزودن نگهدارنده ها، استفاده می شود. لازم به ذکر است است که روش های سنتی، زمان ماندگاری مواد غذایی را به میزان کمتری نسبت به روش های امروزی افزایش می دادند. همچنین مضرات نگهدارنده های شیمیایی را نیز شامل نمی شدند.

نگهدارنده های شیمیایی

از مواردی که صنعتی شدن، آن را نیز تحت تاثیر قرار داده، نحوه ی بسته بندی و نگهداری مواد غذایی است. امروزه تمامی مراحل تهیه ی مواد غذایی، در کارخانجات و با روش های نوین صورت می گیرد. مواد اولیه از ابتدا به صورت مکانیزه و با دستگاه وارد چرخه ی تولید شده و بدون دخالت دست و به صورت ماشینی بسته بندی و در نهایت وارد بازار می گردند.

نگهدارنده های مورد استفاده در این پروسه نیز با ترکیبات مورد استفاده در گذشته، کاملا متفاوت است. ترکیباتی که امروز در مواد غذایی استفاده می شود، ماهیت شیمیایی داشته و به نگهدارنده های شیمیایی معروف هستند. البته برخی از این نگهدارنده ها به طور طبیعی و به مقدار ناچیز در بعضی از میوه ها وجود دارند.

مواد شیمیایی باید با میزان مشخصی به مواد غذایی اضافه شوند. در غیر اینصورت باعث بروز مشکلات اساسی در بدن انسان شده و ممکن است عوارض جبران ناپذیری پدید آورند. کارخانجات نیز همیشه مدعی رعایت استاندارد ها بوده اند. پس آیا می توان نتیجه گرفت که مصرف تولیدات کارخانجات، با توجه به الزام آن ها به رعایت استاندارد توسط واحدهای نظارتی، مشگل ساز نخواهد بود ؟

ممنوعیت استفاده از نگهدارنده های شیمیایی در برخی کشورها !

خوشبختانه در بسیاری از کشورها به دلیل مضرات نگهدارنده های شیمیایی، افزودن آن ها به مواد غذایی ممنوع و یا در حال تکمیل روند ممنوعیت است. مفهوم این ممنوعیت این است که شوربختانه مصرف خوراکی های کارخانه ای که “حاوی میزان مجاز نگهدارنده های شیمیایی” هستند نیز به خودی خود می تواند برای سلامتی انسان تهدیدی بزرگ محسوب شود. حال آنکه طی آزمایشاتی که با بهره گیری از خواص منحصر به فرد نانوذرات روی این مواد صورت گرفته، استفاده ی بیش از حد مجاز هم در آن ها محرز و مشخص شده است!

پس یقینا با مصرف مواد غذایی که حاوی نگهدارنده های شیمیایی خطرناک، آن هم به میزان غیر استاندارد هستند دچار مشگل خواهیم شد و نمی توانیم انتظار جسمی سالم را در آینده برای خود داشته باشیم. متاسفانه همه ی ما با درصد قطعیت بالایی باید آمادگی دست و پنجه نرم کردن با انواع بیماری های خطرناک را در آینده و سنین بالاتر داشته باشیم! مضرات نگهدارنده های شیمیایی بسیار بیشتر از چیزیست که فکر می‌کنیم.

مواد غذایی حاوی نگهدارنده های شیمیایی

کمپوت ها، مرباها، کنسروها، نوشیدنی ها، بستنی، آدامس، چیپس، پفک، کیک، بیسکویت، سالاد الویه، سوسیس و کالباس و … ، حاوی نگهدارنده های شیمیایی هستند. انگشت شمار خوراکی هایی را پیدا می کنیم که حاوی این سموم خطرناک نباشند و با آسودگی خیال بتوان آن ها را مصرف نمود. خب آیا این به معنای مجبور بودن به مصرف این غذاهاست و واقعا هیچ راهی وجود ندارد؟

در پاسخ به این پرسش باید بگوئیم به حداقل رساندن مصرف این غذاها و جایگزینی با مواد غذایی تازه همچون میوه و سبزیجات، قدم اول است. در قدم بعدی هم می توان به تهیه ی خانگی مواد غذایی مورد نیاز خانواده اشاره نمود. خوشبختانه امروزه با جستجوی کوچکی در اینترنت می توانیم آموزش تهیه ی خانگی انواع مواد غذایی را یافته و بدون نگرانی و استرس از مضرات نگهدارنده های داخل آن ها، از مصرف غذاهایی سالم و با کیفیت لذت ببریم.

نگهدارنده های شیمیایی پر مصرف

مواد شیمیایی که به عنوان نگهدارنده مصرف می شوند انواع بسیار زیادی دارند. مورد مصرف آنها نیز با یکدیگر متفاوت است. برای مثال نگهدارنده ای که در بستنی استفاده می شود با نگهدارنده ی سس مایونز تفاوت دارد. نام و فرمول نگهدارنده های شیمیایی در این مقاله مورد بحث ما نیست اما برای آشنایی بیشتر، به اجمال به تعدادی از آن ها اشاره می کنیم.

پروپیل گالات، سولفیت ها، روغن های برم دار، پیروپیلن گلایکول، کربوکسی متیل سلولز، مونو گلیسیرید، دی گلیسیرید، نیترات ها، مالئیک هیدرازید، بنزوات، برومات و … از نگهدارنده های پر مصرف در کارخانجات مواد غذایی هستند.

بیماری ها و مضرات نگهدارنده های شیمیایی

مصرف نگهدارنده های شیمیایی در دراز مدت منجر به بیماری های زیادی می شود. آسیب کبدی، بیماری های تنفسی، واکنش های آلرژیک، تورم غشاء بینی، سردرد، درد مفاصل، سرطان، تپش قلب، آسیب کلیوی، مشگلات تیروئید، بیماری های قلبی، گرفتگی رگ ها، سکته مغزی و قلبی، آسیب های مغزی، فقط تعداد کمی از آن هاست.

مضرات نگهدارنده های شیمیایی و بیماریهای مختلفی که در انسان به واسطه ی مصرف این ترکیبات ایجاد می شود به این موارد ختم نشده و به راحتی می توان ساعت ها در مورد آن ها گفت و نوشت. اما نکته ی مهم، تهدید شدن سلامتی ما با مصرف این ترکیبات شیمیایی است. اشاره کردیم که مصرف بسیاری از این مواد در برخی کشورها به طور کامل ممنوع شده و در برخی نیز در حال حذف از لیست نگهدارنده ها می باشد.

در پایان ذکر این نکته بسیار ضروری است که افراط در هر کاری و در مصرف هر ماده ای می تواند منجر به پیامدها و عوارضی گردد. عوارض و مشکلاتی که کارکرد بدن را از حالت طبیعی خارج می کند. بنابراین می توان دریافت که سبک زندگی و فرهنگ مصرف خانواده ها چقدر می تواند در این موارد تاثیر گذار بوده و تا چه حد می تواند از بروز این مشکلات بکاهد. تصمیم گیرنده ی نهایی، من و شما هستیم…

این مقاله را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

اشتراک گذاری در whatsapp
WhatsApp
اشتراک گذاری در telegram
Telegram
اشتراک گذاری در email
Email
مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

0
    0
    سبد خرید
    سبد خرید شما خالی استبازگشت به صفحه محصولات